Browse By

Ulasan Buku: Fizik-Lah! (Oleh Zamir Mohyedin & Mohd S. Faiz)

Buku popular science yang disusun atur dengan baik tetapi tidak disemak dengan teliti.  Terlalu panjang; tidak baca (tp;tb): Bab-bab yang diperkenalkan dalam buku ini disusun atur dengan baik dan berstrategik. Tahap perbincangan adalah bersesuaian dengan kebanyakan golongan sama ada daripada latar belakang sains atau tidak, tetapi

Menterjemah Fizik

Fizik, seperti bidang-bidang sains yang lain telah sekian lama diajar dalam Bahasa Inggeris bermula daripada peringkat sekolah menengah sehinggalah ke  universiti. Melainkan anda merupakan generasi pelajar sekolah semasa dasar Memartabatkan Bahasa Melayu Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) dilaksanakan atau pun anda menamatkan pengajian tinggi di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM),

Laut dan Darat

Mungkin ramai yang masih ingat pernah belajar mengenai bayu laut dan juga bayu darat masa zaman persekolahan dulu, atau mungkin ada adik-adik yang sedang belajar mengenai topik ini sekarang. Jadi dalam artikel ni admin nak kongsikan sikit macam mana bayu laut dan bayu darat terjadi.

Fizik & Komputer

Apabila kita bercakap mengenai fizik, agak-agak apa yang beramain di dalam fikiran anda? Admin berani jamin ramai yang akan terfikirkan formula, terbitan, eksperimen bermain dengan elektrik dan magnet. Tapi mungkin ramai yang tak sedar bahawa fizik juga ada berkait dengan komputer. Penyelidikan di dalam bidang

Bunyi Menjadi Gambar!

Kepada mereka yang selalu mengikuti topik perbincangan kami di Twitter sudah pasti tahu bagaimana ukiran bersakala mikro pada sesuatu permukaan boleh menghasilkan bunyi dan suara (phonograph), dan juga bagaimana perubahan medan magnet boleh menghasilkan bunyi (compact cassette). Jika anda tidak berkesempatan untuk membaca thread topik berkenaan anda

Teori Tetangsi (Untuk Orang Kebanyakan)

String theory atau teori Tetangsi adalah salah satu topik dalam fizik yang kurang difahami mahu pun didengari oleh orang kebanyakan. Malah, bagi mereka yang berlatarbelakangkan bidang fizik (*batuk* macam admin *batuk*), teori ini juga adalah salah satu topik yang sering dielak daripada dijawab apabila orang kebanyakan

Mesh oleh Fiziklah!

Mesh oleh Fiziklah! Kemeja-T pertama kami kini dilancarkan! Ringkas, elegan dan komikal; kemeja-T ini direka khas untuk anda, rakan Fiziklah! Tetapi pelancaran ini tidak akan berjaya jika tidak mendapat sokongan anda kerana kami menggunakan konsep pendanaan ramai atau crowdfunding. Kami mensasarkan 80 orang pembeli dalam

Concorde: Pesawat Penumpang Supersonik

Concorde adalah sebuah pesawat penumpang supersonik hasil perjanjian kerajaan Inggeris dan Perancis. Ia merupakan pesawat penumpang komersial yang paling laju di dunia. Pesawat Concorde berkelajuan 2180 km/j atau pun Mach 2.04, dua kali lebih laju daripada kelajuan bunyi dan kapasiti bagi pesawat ini adalah antara

Jangan Berhenti!

Baru-baru ini saintis berjaya membuat satu penemuan baru yang dinamakan sebagai kristal masa (time crystal). Apakah itu kristal masa? Kristal masa ni bukan lah seperti apa yang anda semua bayangkan apabila anda dengar namanya buat kali pertama. Mesti anda semua membayangkan yang masa dibekukan dan