Browse By

Category Archives: Astrofizik & Kosmologi

Ada Apa dengan Matahari?

  Fizik angkasa adalah sebuah istilah yang sering digunakan sebagai tukaran ganti bagi istilah astrofizik – dan ia sebenarnya tidak tepat. Meskipun kedengaran serupa dan memiliki persamaan dalam beberapa perkara, dua bidang fizik ini mempunyai perbezaannya dari segi lingkungan dan tumpuan kajian. Fizik angkasa atau

Fakta Gerhana Matahari Amerika 2017

Pada tarikh 21 Ogos 2017 akan berlaku satu fenomena gerhana matahari penuh di kawasan benua Amerika utara. Kejadian ini adalah kejadian gerhana yang dinanti-nantikan oleh semua penduduk benua tersebut terutamanya Amerika Syarikat dan digelar sebagai The Great American Eclipse. Sememangnya fenomena gerhana matahari adalah satu fenomena

Hujan Meteor Perseids

Para penggemar kejadian astronomi sudah tentu tidak asing lagi dengan hujan meteor Perseids (Perseids meteor shower) ni, antara hujan meteor yang ditunggu-tunggu untuk dicerap. Bagi mereka yang kurang biasa dengan kejadian-kejadian astronomi sudah tentu tertanya-tanya apakah hujan meteor Perseids ni kan? Baiklah mari kita fahami apakah

Gerhana Matahari

Oh siapakah, Yang datang bersama malam, Dan memuramkan, Wajah siang hariku. Mungkin ramai yang tahu tajuk kepada lirik lagu yang admin letakkan di atas tu. Itu lah bait-bait lagu Gerhana dendangan kumpulan Kembara yang popular pada awal tahun 80an dahulu. Jadi pengisian untuk artikel pada

Bulan: 5 Fakta Menarik

Bagai pungguk merindukan bulan Bagai bulan dipagari bintang Bagai bulan jatuh ke riba Itulah antara peribahasa yang selalu kita dengar sewaktu mata pelajaran Bahasa Melayu. Apa yang istimewanya peribahasa-peribahasa tersebut? Sudah tentulah mengandungi perkataan bulan. Bila kita tengok ke arah langit pada waktu malam (kalau

Pertunjukan Cahaya di Langit Kutub

Aurora, juga dikenali sebagai cahaya kutub (polar light) atau cahaya utara (northern light) merupakan “pertunjukan” cahaya semulajadi di langit. Cahaya ini boleh disaksikan di atas kutub magnet di hemisfera utara (Aurora Borealis) dan hemisfera selatan (Aurora Australis). Fenomena cahaya yang indah ini terjadi dalam pelbagai warna

Sistem Suria (Siri Akhir: Pelindung Suria)

Kalau admin tanya anda semua, apa yang melindungi bumi daripada radiasi kosmik dan juga radiasi matahari, apa jawapannya? Jawapannya sudah tentulah medan mangnet bumi kan? Medan magnet bumi akan menghasilkan satu pelindung yang dinamakan sebagai magnetosfera (magnetosphere). Magnetosfera ini lah yang melindungi kita dariapda zarah bercas

Sistem Suria (Besi & Ais Langit)

Kembali lagi dalam siri Sistem Suria, dalam artikel yang terdahulu admin telah membincangkan mengenai planet yang paling panas dalam sistem suria. Untuk ketahui planet apa yang paling panas? Sila rujuk artikel ini Sistem Suria (Planet Panas). Baiklah di dalam artikel ini admin ingin membincangkan mengenai

Sistem Suria (Planet Panas)

Tengok tajuk pun dah tahu kan? Ini adalah artikel permulaan bagi siri Sistem Suria, jadi tajuk ni mungkin tak berat sangat bagi anda sebab pernah belajar masa sekolah rendah dah juga menengah dulu kan? Okay entri ni adalah kupasan untuk thread di dalam laman twitter kami