Browse By

Category Archives: Fizik Baharu

Teori Tetangsi (Untuk Orang Kebanyakan)

String theory atau teori Tetangsi adalah salah satu topik dalam fizik yang kurang difahami mahu pun didengari oleh orang kebanyakan. Malah, bagi mereka yang berlatarbelakangkan bidang fizik (*batuk* macam admin *batuk*), teori ini juga adalah salah satu topik yang sering dielak daripada dijawab apabila orang kebanyakan

Lompatan Hiperruang

Sebelum membaca artikel ini, pembaca diingatkan bahawa hiperruang (hyperspace) masih tergolong dalam genre cereka sains, namun topik ini cukup menarik untuk dikupas serta mampu memberikan gambaran serta idea tentang beberapa teori fizik baharu. Jika anda merupakan peminat filem Star Wars, anda pasti pernah mendengar istilah

Dilema Pengembara Masa (Bahagian Akhir)

Pada bahagian ketiga dan terakhir (akhirnya!), kita akan menyambung dengan peraturan/jenis pengembaraan masa (time travel) yang terakhir. Bahagian 1 dan 2 di sini dan sini! Ayuh baca, sedikit sahaja lagi ni! 3) Multimesta selari (parallel multiverse) – seorang pengembara masa yang kembali ke zaman lampau dan

Dilema Pengembara Masa (Bahagian 2)

Tanpa berceloteh panjang, ayuh sambung dengan bahagian kedua dalam Dilema Pengembara Masa. Bahagian 1 di sini! Jenis kedua kaedah/peraturan pengembaraan masa (time travel) adalah seperti berikut: 2) Garis masa tetap (fixed timeline) – bayangkan situasi berikut. Anda, pada waktu semasa, sedang berbaring-baring di atas katil

SUSY oh SUSY (Bahagian 1)

Siapa pulak SUSY ni kan? Tiba-tiba pulak admin sebut SUSY, haa untuk yang tak tahu SUSY ni adalah singkatan kepada Supersymmetry, mesti ramai yang tak pernah dengar kan, symmetry ( simetri ) pernah lah dengar. Okay lah, sebelum kita pergi lagi mendalam pasal si SUSY ni, elok

Dilema Pengembara Masa (Bahagian 1)

Pengembaraan masa (time travel) telah menjadi modal klise oleh pembikin-pembikin filem sains fiksyen. Begitu banyak filem-filem yang menjadikan pengembaraan masa sebagai subjek utama seperti trilogi Back to The Future, X-Men: Days of The Future Past, Harry Potter and The Prisoner of Azkaban, The Terminator, Donnie

Kegelapan yang Berat

Bila cakap je pasal gelap atau kegelapan, mesti ramai yang terbayangkan waktu malam kan? Yelah malam kan gelap cuma ada cahaya bulan, cahaya lampu jalan, kereta, motorsikal dan kenderaan-kenderaan lain. Haa tapi kali ni admin bukan nak cakap pasal gelap tu, admin nak cakap pasal