Browse By

Hujan Meteor Perseids

Para penggemar kejadian astronomi sudah tentu tidak asing lagi dengan hujan meteor Perseids (Perseids meteor shower) ni, antara hujan meteor yang ditunggu-tunggu untuk dicerap. Bagi mereka yang kurang biasa dengan kejadian-kejadian astronomi sudah tentu tertanya-tanya apakah hujan meteor Perseids ni kan? Baiklah mari kita fahami apakah

Magnetic Storage: Bagaimana Compact Cassette Berfungsi?

Berapa ramai dalam kalangan anda semua yang tahu hubungan kedua benda ni? Berapa ramai pula yang kenal dengan alat di sebelah pensel tu? Itu adalah compact cassette, alat yang digunakan secara meluas pada tahun 90an dulu untuk menyimpan rakaman muzik, suara dan bunyi-bunyian yang lain.

Sains Di Sebalik Duck Hunt

Nintendo Entertainment System (NES) adalah konsol permainan video yang menjadi idaman kanak-kanak sewaktu tahun 90an di Malaysia dahulu sebelum hadirnya Sony PlayStation 1. Tetapi ramai kebiasaannya permainan konsol ni dikenali sebagai “game tape”, sebab setiap permainan disimpan di dalam katrij yang berupa pita (tape).  Mesti

Apakah Eye Black?

Mungkin ramai di antara para pembaca Fiziklah! yang tak tahu apakah itu “eye black”. Jangan keliru dengan “black eye” pula ye, “black eye” tu adalah kesan lebam di mata. Eye black ni adalah satu garisan hitam yang dilukis di bawah mata berdekataan dengan pipi sesorang

Apakah Cerapan Hilal?

Setiap kali dah nak masuk bulan Ramadan atau bulan Syawal, kita pasti akan tertunggu-tunggu pengumuman pengisytiharaan tarikh mula puasa atau raya di kaca televisyen. Contoh pengumumam macam di bawah ni. Untuk tarikh permulaan puasa sudah tentu lah masuknya 1 Ramadan kalender Hijrah kan? Manakala untuk

Gerhana Matahari

Oh siapakah, Yang datang bersama malam, Dan memuramkan, Wajah siang hariku. Mungkin ramai yang tahu tajuk kepada lirik lagu yang admin letakkan di atas tu. Itu lah bait-bait lagu Gerhana dendangan kumpulan Kembara yang popular pada awal tahun 80an dahulu. Jadi pengisian untuk artikel pada

Bulan: 5 Fakta Menarik

Bagai pungguk merindukan bulan Bagai bulan dipagari bintang Bagai bulan jatuh ke riba Itulah antara peribahasa yang selalu kita dengar sewaktu mata pelajaran Bahasa Melayu. Apa yang istimewanya peribahasa-peribahasa tersebut? Sudah tentulah mengandungi perkataan bulan. Bila kita tengok ke arah langit pada waktu malam (kalau

Televisyen & Titik Kuantum

Sekitar tahun 2014, syarikat gergasi peranti pintar Apple memberikan petanda bahawa telefon pintar yang seterusnya daripada mereka iaitu iPhone 6 akan menggunakan teknologi paparan (display) terbaharu. Paparan ini bakal menggunakan teknologi titik kuantum (quantum dot); namun khabar angin tersebut adalah tidak benar. Penggunaan titik kuantum dalam

Ransomware: Kenali & Cara Mengatasi

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan serangan siber di dalam bentuk virus komputer ransomware yang dinamakan sebagai WannaCry. Serangan ini telah pun merebak ke hampir seluruh pelusuk dunia dan juga berjaya melumpuhkan pelbagai organisasi besar dunia sebagai contoh, FedEx. Beberapa organisasi besar lain juga telah mengehentikan operasi