Browse By

Apakah Eye Black?

Mungkin ramai di antara para pembaca Fiziklah! yang tak tahu apakah itu “eye black”. Jangan keliru dengan “black eye” pula ye, “black eye” tu adalah kesan lebam di mata. Eye black ni adalah satu garisan hitam yang dilukis di bawah mata berdekataan dengan pipi sesorang

Apakah Cerapan Hilal?

Setiap kali dah nak masuk bulan Ramadan atau bulan Syawal, kita pasti akan tertunggu-tunggu pengumuman pengisytiharaan tarikh mula puasa atau raya di kaca televisyen. Contoh pengumumam macam di bawah ni. Untuk tarikh permulaan puasa sudah tentu lah masuknya 1 Ramadan kalender Hijrah kan? Manakala untuk

Gerhana Matahari

Oh siapakah, Yang datang bersama malam, Dan memuramkan, Wajah siang hariku. Mungkin ramai yang tahu tajuk kepada lirik lagu yang admin letakkan di atas tu. Itu lah bait-bait lagu Gerhana dendangan kumpulan Kembara yang popular pada awal tahun 80an dahulu. Jadi pengisian untuk artikel pada

Bulan: 5 Fakta Menarik

Bagai pungguk merindukan bulan Bagai bulan dipagari bintang Bagai bulan jatuh ke riba Itulah antara peribahasa yang selalu kita dengar sewaktu mata pelajaran Bahasa Melayu. Apa yang istimewanya peribahasa-peribahasa tersebut? Sudah tentulah mengandungi perkataan bulan. Bila kita tengok ke arah langit pada waktu malam (kalau

Televisyen & Titik Kuantum

Sekitar tahun 2014, syarikat gergasi peranti pintar Apple memberikan petanda bahawa telefon pintar yang seterusnya daripada mereka iaitu iPhone 6 akan menggunakan teknologi paparan (display) terbaharu. Paparan ini bakal menggunakan teknologi titik kuantum (quantum dot); namun khabar angin tersebut adalah tidak benar. Penggunaan titik kuantum dalam

Ransomware: Kenali & Cara Mengatasi

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan serangan siber di dalam bentuk virus komputer ransomware yang dinamakan sebagai WannaCry. Serangan ini telah pun merebak ke hampir seluruh pelusuk dunia dan juga berjaya melumpuhkan pelbagai organisasi besar dunia sebagai contoh, FedEx. Beberapa organisasi besar lain juga telah mengehentikan operasi

Ulasan Buku: Fizik-Lah! (Oleh Zamir Mohyedin & Mohd S. Faiz)

Buku popular science yang disusun atur dengan baik tetapi tidak disemak dengan teliti.  Terlalu panjang; tidak baca (tp;tb): Bab-bab yang diperkenalkan dalam buku ini disusun atur dengan baik dan berstrategik. Tahap perbincangan adalah bersesuaian dengan kebanyakan golongan sama ada daripada latar belakang sains atau tidak, tetapi

Menterjemah Fizik

Fizik, seperti bidang-bidang sains yang lain telah sekian lama diajar dalam Bahasa Inggeris bermula daripada peringkat sekolah menengah sehinggalah ke  universiti. Melainkan anda merupakan generasi pelajar sekolah semasa dasar Memartabatkan Bahasa Melayu Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) dilaksanakan atau pun anda menamatkan pengajian tinggi di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM),

Laut dan Darat

Mungkin ramai yang masih ingat pernah belajar mengenai bayu laut dan juga bayu darat masa zaman persekolahan dulu, atau mungkin ada adik-adik yang sedang belajar mengenai topik ini sekarang. Jadi dalam artikel ni admin nak kongsikan sikit macam mana bayu laut dan bayu darat terjadi.