Browse By

All posts by Admin Z

Jangan Berhenti!

Baru-baru ini saintis berjaya membuat satu penemuan baru yang dinamakan sebagai kristal masa (time crystal). Apakah itu kristal masa? Kristal masa ni bukan lah seperti apa yang anda semua bayangkan apabila anda dengar namanya buat kali pertama. Mesti anda semua membayangkan yang masa dibekukan dan

Lebih Laju dari Cahaya?

Kelajuan Cahaya Bila dengar je pasal lebih laju dari cahaya mesti ada yang terbayangkan Tachyon kan? Zarah yang dikatakan bergerak lebih laju dari cahaya. Tapi mungkin ramai yang tak sedar yang sebenarnya fenomena zarah bergerak lebih laju dari cahaya ini adalah sesuatu yang boleh dikatakan

Sistem Suria (Siri Akhir: Pelindung Suria)

Kalau admin tanya anda semua, apa yang melindungi bumi daripada radiasi kosmik dan juga radiasi matahari, apa jawapannya? Jawapannya sudah tentulah medan mangnet bumi kan? Medan magnet bumi akan menghasilkan satu pelindung yang dinamakan sebagai magnetosfera (magnetosphere). Magnetosfera ini lah yang melindungi kita dariapda zarah bercas

Sistem Suria (Besi & Ais Langit)

Kembali lagi dalam siri Sistem Suria, dalam artikel yang terdahulu admin telah membincangkan mengenai planet yang paling panas dalam sistem suria. Untuk ketahui planet apa yang paling panas? Sila rujuk artikel ini Sistem Suria (Planet Panas). Baiklah di dalam artikel ini admin ingin membincangkan mengenai

Sistem Suria (Planet Panas)

Tengok tajuk pun dah tahu kan? Ini adalah artikel permulaan bagi siri Sistem Suria, jadi tajuk ni mungkin tak berat sangat bagi anda sebab pernah belajar masa sekolah rendah dah juga menengah dulu kan? Okay entri ni adalah kupasan untuk thread di dalam laman twitter kami

SUSY oh SUSY (Bahagian 1)

Siapa pulak SUSY ni kan? Tiba-tiba pulak admin sebut SUSY, haa untuk yang tak tahu SUSY ni adalah singkatan kepada Supersymmetry, mesti ramai yang tak pernah dengar kan, symmetry ( simetri ) pernah lah dengar. Okay lah, sebelum kita pergi lagi mendalam pasal si SUSY ni, elok

Medan

Medan apa yang admin nak cakap ni? Medan ada banyak Medan, ada Medan di Indonesia, ada medan selera, ada medan pertempuran, medan apa eh? Sebenarnya admin nak bercakap mengenai medan kuantum ( quantum field ). What? Mesti ada antara mereka yang latar belakangnya fizik bila

Kegelapan yang Berat

Bila cakap je pasal gelap atau kegelapan, mesti ramai yang terbayangkan waktu malam kan? Yelah malam kan gelap cuma ada cahaya bulan, cahaya lampu jalan, kereta, motorsikal dan kenderaan-kenderaan lain. Haa tapi kali ni admin bukan nak cakap pasal gelap tu, admin nak cakap pasal

Antara Ketara dan Mutlak

Okay kali ni di dalam tajuk astronomi, astrofizik dan kosmologi saya akan menceritakan mengenai nilai kecerahan  untuk sesuatu jasad samawi ( celestial bodies ). Macam mana seorang ahli kaji bintang ( astronomer ) mengira atau mengklasifikasikan kecerahan jasad samawi yang terdapat di dalam alam semesta?