Browse By

All posts by Admin Z

Sains Di Sebalik Duck Hunt

Nintendo Entertainment System (NES) adalah konsol permainan video yang menjadi idaman kanak-kanak sewaktu tahun 90an di Malaysia dahulu sebelum hadirnya Sony PlayStation 1. Tetapi ramai kebiasaannya permainan konsol ni dikenali sebagai “game tape”, sebab setiap permainan disimpan di dalam katrij yang berupa pita (tape).  Mesti

Apakah Eye Black?

Mungkin ramai di antara para pembaca Fiziklah! yang tak tahu apakah itu “eye black”. Jangan keliru dengan “black eye” pula ye, “black eye” tu adalah kesan lebam di mata. Eye black ni adalah satu garisan hitam yang dilukis di bawah mata berdekataan dengan pipi sesorang

Apakah Cerapan Hilal?

Setiap kali dah nak masuk bulan Ramadan atau bulan Syawal, kita pasti akan tertunggu-tunggu pengumuman pengisytiharaan tarikh mula puasa atau raya di kaca televisyen. Contoh pengumumam macam di bawah ni. Untuk tarikh permulaan puasa sudah tentu lah masuknya 1 Ramadan kalender Hijrah kan? Manakala untuk

Gerhana Matahari

Oh siapakah, Yang datang bersama malam, Dan memuramkan, Wajah siang hariku. Mungkin ramai yang tahu tajuk kepada lirik lagu yang admin letakkan di atas tu. Itu lah bait-bait lagu Gerhana dendangan kumpulan Kembara yang popular pada awal tahun 80an dahulu. Jadi pengisian untuk artikel pada

Bulan: 5 Fakta Menarik

Bagai pungguk merindukan bulan Bagai bulan dipagari bintang Bagai bulan jatuh ke riba Itulah antara peribahasa yang selalu kita dengar sewaktu mata pelajaran Bahasa Melayu. Apa yang istimewanya peribahasa-peribahasa tersebut? Sudah tentulah mengandungi perkataan bulan. Bila kita tengok ke arah langit pada waktu malam (kalau

Ransomware: Kenali & Cara Mengatasi

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan serangan siber di dalam bentuk virus komputer ransomware yang dinamakan sebagai WannaCry. Serangan ini telah pun merebak ke hampir seluruh pelusuk dunia dan juga berjaya melumpuhkan pelbagai organisasi besar dunia sebagai contoh, FedEx. Beberapa organisasi besar lain juga telah mengehentikan operasi

Laut dan Darat

Mungkin ramai yang masih ingat pernah belajar mengenai bayu laut dan juga bayu darat masa zaman persekolahan dulu, atau mungkin ada adik-adik yang sedang belajar mengenai topik ini sekarang. Jadi dalam artikel ni admin nak kongsikan sikit macam mana bayu laut dan bayu darat terjadi.

Fizik & Komputer

Apabila kita bercakap mengenai fizik, agak-agak apa yang beramain di dalam fikiran anda? Admin berani jamin ramai yang akan terfikirkan formula, terbitan, eksperimen bermain dengan elektrik dan magnet. Tapi mungkin ramai yang tak sedar bahawa fizik juga ada berkait dengan komputer. Penyelidikan di dalam bidang

Bunyi Menjadi Gambar!

Kepada mereka yang selalu mengikuti topik perbincangan kami di Twitter sudah pasti tahu bagaimana ukiran bersakala mikro pada sesuatu permukaan boleh menghasilkan bunyi dan suara (phonograph), dan juga bagaimana perubahan medan magnet boleh menghasilkan bunyi (compact cassette). Jika anda tidak berkesempatan untuk membaca thread topik berkenaan anda