Browse By

All posts by Admin Z

Antara Ketara dan Mutlak

Okay kali ni di dalam tajuk astronomi, astrofizik dan kosmologi saya akan menceritakan mengenai nilai kecerahan  untuk sesuatu jasad samawi ( celestial bodies ). Macam mana seorang ahli kaji bintang ( astronomer ) mengira atau mengklasifikasikan kecerahan jasad samawi yang terdapat di dalam alam semesta?

Tarik tertarik!

Untuk permulaan tajuk astrofizik dan kosmologi ini saya ingin menceritakan mengenai empat daya asas ( fundamental forces) alam semesta. Daya-daya ini lah yang menyebabkan jirim berinteraksi antara satu sama lain. Okay, untuk mengelakkan sebarang kekeliruan, biar saya senaraikan dahulu daya-daya tersebut. Graviti Elektromagnet Tenaga Nuklear

Mekanik? Mekanik Klasik??

Hari tu kita dah tengok cerita pasal apa itu fizik, apa yang dimaksudkan oleh fizik. Kalau anda semua lihat pada gambar yang tersedia di dalam entri tersebut, anda semua boleh nampak yang bahagian paling kiri itu adalah mekanik klasik, jadi kali ini kita akan bercerita