Browse By

Monthly Archives: May 2017

Bulan: 5 Fakta Menarik

Bagai pungguk merindukan bulan Bagai bulan dipagari bintang Bagai bulan jatuh ke riba Itulah antara peribahasa yang selalu kita dengar sewaktu mata pelajaran Bahasa Melayu. Apa yang istimewanya peribahasa-peribahasa tersebut? Sudah tentulah mengandungi perkataan bulan. Bila kita tengok ke arah langit pada waktu malam (kalau

Televisyen & Titik Kuantum

Sekitar tahun 2014, syarikat gergasi peranti pintar Apple memberikan petanda bahawa telefon pintar yang seterusnya daripada mereka iaitu iPhone 6 akan menggunakan teknologi paparan (display) terbaharu. Paparan ini bakal menggunakan teknologi titik kuantum (quantum dot); namun khabar angin tersebut adalah tidak benar. Penggunaan titik kuantum dalam

Ransomware: Kenali & Cara Mengatasi

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan serangan siber di dalam bentuk virus komputer ransomware yang dinamakan sebagai WannaCry. Serangan ini telah pun merebak ke hampir seluruh pelusuk dunia dan juga berjaya melumpuhkan pelbagai organisasi besar dunia sebagai contoh, FedEx. Beberapa organisasi besar lain juga telah mengehentikan operasi

Ulasan Buku: Fizik-Lah! (Oleh Zamir Mohyedin & Mohd S. Faiz)

Buku popular science yang disusun atur dengan baik tetapi tidak disemak dengan teliti.  Terlalu panjang; tidak baca (tp;tb): Bab-bab yang diperkenalkan dalam buku ini disusun atur dengan baik dan berstrategik. Tahap perbincangan adalah bersesuaian dengan kebanyakan golongan sama ada daripada latar belakang sains atau tidak, tetapi

Menterjemah Fizik

Fizik, seperti bidang-bidang sains yang lain telah sekian lama diajar dalam Bahasa Inggeris bermula daripada peringkat sekolah menengah sehinggalah ke  universiti. Melainkan anda merupakan generasi pelajar sekolah semasa dasar Memartabatkan Bahasa Melayu Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) dilaksanakan atau pun anda menamatkan pengajian tinggi di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM),

Laut dan Darat

Mungkin ramai yang masih ingat pernah belajar mengenai bayu laut dan juga bayu darat masa zaman persekolahan dulu, atau mungkin ada adik-adik yang sedang belajar mengenai topik ini sekarang. Jadi dalam artikel ni admin nak kongsikan sikit macam mana bayu laut dan bayu darat terjadi.