Browse By

Tag Archives: bulan

Apakah Cerapan Hilal?

Setiap kali dah nak masuk bulan Ramadan atau bulan Syawal, kita pasti akan tertunggu-tunggu pengumuman pengisytiharaan tarikh mula puasa atau raya di kaca televisyen. Contoh pengumumam macam di bawah ni. Untuk tarikh permulaan puasa sudah tentu lah masuknya 1 Ramadan kalender Hijrah kan? Manakala untuk

Bulan: 5 Fakta Menarik

Bagai pungguk merindukan bulan Bagai bulan dipagari bintang Bagai bulan jatuh ke riba Itulah antara peribahasa yang selalu kita dengar sewaktu mata pelajaran Bahasa Melayu. Apa yang istimewanya peribahasa-peribahasa tersebut? Sudah tentulah mengandungi perkataan bulan. Bila kita tengok ke arah langit pada waktu malam (kalau

Sistem Suria (Planet Panas)

Tengok tajuk pun dah tahu kan? Ini adalah artikel permulaan bagi siri Sistem Suria, jadi tajuk ni mungkin tak berat sangat bagi anda sebab pernah belajar masa sekolah rendah dah juga menengah dulu kan? Okay entri ni adalah kupasan untuk thread di dalam laman twitter kami

Mekanik? Mekanik Klasik??

Hari tu kita dah tengok cerita pasal apa itu fizik, apa yang dimaksudkan oleh fizik. Kalau anda semua lihat pada gambar yang tersedia di dalam entri tersebut, anda semua boleh nampak yang bahagian paling kiri itu adalah mekanik klasik, jadi kali ini kita akan bercerita