Browse By

Tag Archives: siri

Fakta Gerhana Matahari Amerika 2017

Pada tarikh 21 Ogos 2017 akan berlaku satu fenomena gerhana matahari penuh di kawasan benua Amerika utara. Kejadian ini adalah kejadian gerhana yang dinanti-nantikan oleh semua penduduk benua tersebut terutamanya Amerika Syarikat dan digelar sebagai The Great American Eclipse. Sememangnya fenomena gerhana matahari adalah satu fenomena

Sistem Suria (Siri Akhir: Pelindung Suria)

Kalau admin tanya anda semua, apa yang melindungi bumi daripada radiasi kosmik dan juga radiasi matahari, apa jawapannya? Jawapannya sudah tentulah medan mangnet bumi kan? Medan magnet bumi akan menghasilkan satu pelindung yang dinamakan sebagai magnetosfera (magnetosphere). Magnetosfera ini lah yang melindungi kita dariapda zarah bercas

Sistem Suria (Besi & Ais Langit)

Kembali lagi dalam siri Sistem Suria, dalam artikel yang terdahulu admin telah membincangkan mengenai planet yang paling panas dalam sistem suria. Untuk ketahui planet apa yang paling panas? Sila rujuk artikel ini Sistem Suria (Planet Panas). Baiklah di dalam artikel ini admin ingin membincangkan mengenai

Sistem Suria (Planet Panas)

Tengok tajuk pun dah tahu kan? Ini adalah artikel permulaan bagi siri Sistem Suria, jadi tajuk ni mungkin tak berat sangat bagi anda sebab pernah belajar masa sekolah rendah dah juga menengah dulu kan? Okay entri ni adalah kupasan untuk thread di dalam laman twitter kami