Browse By

Monthly Archives: December 2016

Burung yang Marah

Sekitar tahun 2010, sebuah permainan mudah alih (permua) di telefon bimbit diperkenalkan dan mendapat perhatian umum; Angry Birds. Ya, saya yakin, lebih 80% daripada pembaca pernah sekurang-kurangnya mencuba permua tersebut sekali. Di sebalik keseronokan pemain untuk menghapuskan khinzir-khinzir hijau yang bersembunyi di sebalik blok-blok kayu, sedarkah kita bahawa

Kegelapan yang Berat

Bila cakap je pasal gelap atau kegelapan, mesti ramai yang terbayangkan waktu malam kan? Yelah malam kan gelap cuma ada cahaya bulan, cahaya lampu jalan, kereta, motorsikal dan kenderaan-kenderaan lain. Haa tapi kali ni admin bukan nak cakap pasal gelap tu, admin nak cakap pasal

Kisah Si Kerani

1905 merupakan tahun yang sangat penting kepada dunia fizik global apabila seorang kerani sebuah pejabat paten di Bern, Switzerland menemui sebuah teori yang sangat signifikan. Teori ini begitu signifikan sehingga ia melahirkan satu era fizik baharu yang digelar fizik moden (modern physics)! Beliau ialah Albert Einstein

Satu, Dua, Sifar, Tiga

Agak pelik urutan 1, 2, 0 dan 3 ya? Tetapi itulah yang berlaku dalam salah satu cabang fizik iaitu termodinamik (thermodynamics). Sebelum saya mengulas panjang mengenai urutan nombor yang pelik itu, biar saya terangkan apa itu termodinamik. Okay, ia agak jelas, termodinamik = termo +

Cahaya dan Lebih Lagi!

Jika anda seorang yang begitu mengagumi cahaya dan bagaimana ia bergerak, membengkok, memantul dan sebagainya, anda mungkin mahu memberikan lebih perhatian kepada artikel-artikel dalam kategori ini kerana kami akan menceritakan mengenainya, dan lebih lagi! Sebelum bercerita mengenai cahaya, ayuh kita imbas kembali apa yang cikgu-cikgu

Antara Ketara dan Mutlak

Okay kali ni di dalam tajuk astronomi, astrofizik dan kosmologi saya akan menceritakan mengenai nilai kecerahan  untuk sesuatu jasad samawi ( celestial bodies ). Macam mana seorang ahli kaji bintang ( astronomer ) mengira atau mengklasifikasikan kecerahan jasad samawi yang terdapat di dalam alam semesta?

Atomos

Jika disebut perkataan atom, sudah pasti ramai yang mampu menerangkan secara kasar; apakah definisinya? Apakah signifikannya dalam pengajian sains dan macam-macam lagi? Ramai juga yang akan mengatakan bahawa atom adalah bentuk terkecil bagi jirim (matter), dan tidak dapat dipecahkan lagi. Lagipun, perkataan atom berasal dari

Tarik tertarik!

Untuk permulaan tajuk astrofizik dan kosmologi ini saya ingin menceritakan mengenai empat daya asas ( fundamental forces) alam semesta. Daya-daya ini lah yang menyebabkan jirim berinteraksi antara satu sama lain. Okay, untuk mengelakkan sebarang kekeliruan, biar saya senaraikan dahulu daya-daya tersebut. Graviti Elektromagnet Tenaga Nuklear

Elektrik + Magnet?

Electromagnetism atau Keelektromagnetan merupakan salah satu cabang fizik yang agak tua berbanding cabang-cabang lain. Secara mudahnya, Keelektromagnetan mengkaji fizik yang melibatkan daya elektromagnet; salah satu daripada empat daya asas (fundamental forces). Daya elektromagnet merupakan daya yang dialami antara zarah bercas, contoh yang paling mudah sudah tentu adalah