Browse By

Monthly Archives: January 2017

Sistem Suria (Planet Panas)

Tengok tajuk pun dah tahu kan? Ini adalah artikel permulaan bagi siri Sistem Suria, jadi tajuk ni mungkin tak berat sangat bagi anda sebab pernah belajar masa sekolah rendah dah juga menengah dulu kan? Okay entri ni adalah kupasan untuk thread di dalam laman twitter kami

Jangan Jatuh!

Pada September 2008, carian Google bagi kata kunci “Black Hole” memuncak pada angka tertingginya semenjak 12 tahun yang lepas. Pada bulan yang sama, Penghentam Hadron Besar (Large Hadron Collider – LHC) di Geneva, Switzerland beroperasi buat kali pertamanya. Jadi, apa kaitan lohong hitam (black hole)